Na 64 jaar weer terug!


Na 64 jaar zijn we terug. Op zondag 16 juni scheuren er weer wielrenners door de Westerstraat. Tijdens de Ronde van de Westerstraat.

In de vorige eeuw werden er nergens zoveel wielerrondes georganiseerd als in Amsterdam. Tussen 1920 en 1955 werden in vrijwel alle Amsterdamse buurten wielerrondes verreden. Uiteindelijk werden het er zoveel, dat het stadsbestuur van onze hoofdstad de straatronden in 1956 aan banden legde. Het betekende het einde van de straatraces …

Maar de tijden zijn veranderd. Nadat in 2017 – na 63 jaar afwezigheid – de Ronde van de Orteliusstraat terugkeerde in de Baarsjes, herleeft nu ook de Ronde van de Westerstraat – de meest legendarische wielerronde van Amsterdam. Midden in de Jordaan – hartje Amsterdam.

Ronde van de Westerstraat - Na 64 jaar weer terug!

Wedstrijd & Buurtfeest

Dat gebeurt op initiatief van onder meer het Amsterdamse fietsmerk RIH SPORT; een begrip onder wielrenners. Zeker in Amsterdam, waar zij hun winkel hadden in de Westerstraat. Hoewel RIH SPORT inmiddels is verhuisd naar de overkant van het IJ, deed de nostalgie terugverlangen naar een wielerwedstrijd in de Westerstraat.

En die wielerwedstrijd komt er. Wel in een modern jasje: geen gekronkel meer door de krappe straatjes in de Jordaan, maar een wedstrijd op-en-neer door de Westerstraat. En na 530 meter met een haakse bocht terug.

Vanaf het middenterrein in de Westerstraat kunnen wielerfans en buurtbewoners – voor het eerst in 64 jaar! – weer genieten van een weergaloos wielerspektakel. En natuurlijk van heerlijk eten en drinken, tijdens het gezellige straatfeest voor jong en oud.

Stadsdelen

“Het belangrijkste en wellicht zelfs meest spectaculaire onderdeel van de Ronde van de Westerstraat is de strijd tussen wielrenners uit zeven stadsdelen – het RIH SPORT Straatrace Kampioenschap van Amsterdam”, aldus koersdirecteur Jan-Willem Blok. “Uit elk stadsdeel doen vier renners mee, die (st)rijden in onder andere een ploegenachtervolging en 300 meter sprint.”

Ronde van de Westerstraat - Na 64 jaar weer terug!

Daarnaast zijn er dikkebandenraces voor kinderen, een speciale wedstrijd voor vrouwen en er wordt een fixed-gear race verreden. Bekijk hier het volledige programma van de Ronde van de Westerstraat.

Een stukje Amsterdamse wielercultuur is weer terug 🙂

Doe ook mee!

Doe ook mee aan de Ronde van de Westerstraat! Op 16 juni (st)rijden zowel mannen als vrouwen, om felbegeerde Amsterdamse trofeeën. En natuurlijk zijn er prachtige prijzen te verdienen voor de jongste renners, in de Dikke Banden Race.

Inschrijven voor de Ronde van de Westerstraat doe je op rondevandewesterstraat.nl/inschrijven.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email